Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taktika boje
Nevíte si rady v boji? Mohu vám říci jak na to, ale zbytek zůstane na vás...

Levely bojových skillů:

Boj na blílzkoBoj na dálku
10% - 29%
30% - 59%
60% - 100%
rookie
fighter
master
10% - 29%
30% - 59%
60% - 100%
rookie
marksman
master


Jednotuční zbraně:
Je všeobecně známo, že jednoruční zbraně jsou krátké a rychlé v útoku. Proto se s nimi vyplatí používat taktiku "rychlého přepadu". To znamená rychle se přiřítit na osamělého jedince a pár rychlími švihy ho skolit, anebo pokud je váš cíl v houfu, musíte ho odlákat a tam použít výše zmíněnou taktiku a poté utéct jak nejdále se od zbylých jedinců dá. Pokud máte ale slabé brnění a nejste expert v boji s jednoručními zbraněmi, rozhodně vám nedoporučuji útočit na vlky a už vůbec ne na jejich smečku, vlkům se totiž díky jejich rychlosti prakticky nedá utéct a taktika rychlého překvapení tu postrádá význam. Stačí "natlačit" protivníka na jednu z okolních zdí ( pomocí pár úderů ) a poté jen švihat do stran. Pokud nezaváháte, nebude mít nepřítel ani nejmenší šanci na protiútok a vy ho pomalu budete zbavovat jeho životů. Nepřítel takto zatlačený ke zdi nemůže uskočit dozadu a rychlost jednoručních zbraní se pro něj stane smrtící. Touto taktikou lze zvládnout i o mnoho silnější protivníky ( u kterých je ale díky jejich výdrži riziko protiútoku, protože čím déle protivník žije tím větší má šanci na protiútok ). Při boji v přírodě je pak velmi důležitá opatrnost. Jednoruční zbraně mají krátkou čepel a proto nad zvířaty nemáte žádnou výhodu. Důležité je počkat na nepřítelův ůtok a v té chvíli na něj zaútočit, překazit mu útok a pokračovat v útoku dokud je nepřítel zmatený a na dosah čepele. Nesnažte se nepřítele za každou cenu dorazit a raději se stáhněte a vyčkejte na další příležitost. Když totiž útok přeženete a budete útočit příliš dlouho, nepřítel se vzpamatuje a zasadí vám úder, který je obzvláště bolestivý pokud zrovna mácháte nějakou zbraní.

Obouruční zbraně
Tyto zbraně jsou sice pomalejší, ale dělají obrovské škody, ale hlavně jsou delší a dá se s nimi útočit z větší vzdálenosti. Proto se zde vyplatí taktika "ÚÚ: útok-ústup". Připližte se k nějakému jedinci a zaútočte jako první, poté o pár kroků odstupte, až za vámi nepřítel přiběhne, švihněte znovu, takhle se dá nepřítel skolit během chvíle, aniž by vás jakkoliv zranil. Pokud jste expertem v boji s obouručními zbraněmi nebudete mít ve hře prakticky žádné problémy. Já rád uplatňuji taktiku ala Kamikadze. Vběhnete přímo do středu nepřátelského roje a tímto mečem v jejich řadách způsobíte chaos a nepředstavitelnou zkázu.

Luky
Luky se rychle nabíjejí a jdou použít z celkém velké dálky. Já mám osobně luky nejraději ze všech zbraní. S nimi se jednoduše uplatní taktika Střílej-střílej :o) pokud útočíte na slabší jedince. Vylákejte je z houfu a střílejte a střílejte co vaše tětiva snese, i když se váš nepřítel přiblíží tak, že může útočit, prostě luk použijte jako zbraň na blízko. Pokud ale nejste expertem v zacházení s těmito zbraněmi (uvedu svůj oblíbený příklad s vlkem) stoupněte si z velké vzdálenosti (ale abyste mněli aspoň nějakou šanci se trefit) a vystřelte jeden, maximálně dvá šípy a utikejte pryč jak nejrychleji můžete, až vás vlk přestane pronásledovat zopakujte tuhle akci.

Kuše
Kuše se o dost pomaleji nabíjejí než luky, ale jsou daleko silnější. S nimi se dá prakticku využít podobná taktika jako u luků, ale radím vám, nepouštějte si nepřátele tolik k tělu, přece jenom než se kuše nabije, můžou vám dost ublížit.

Magie
Hodně záleží na tom na jaké jste magické úrovni a na vašem počtu Many. Někdy se vyplatí používat kouzla, která udělají sice menší poškození, ale můžete je častěji opakovat a spotřebovávají vám méně Many. Jejich výhoda je také v tom že si s nimi můžete držet nepřátele od těla. Jestli máte k dispozici kouzla která například ochromí nepřátele neváhejte je použít. Všechny je zmrazte a pokud nevyhledáváte konflikty, tak je jednoduše obejdete a pokračujte ve vaší cestě. Když vám uprostřed bitvy dojde Mana, máte tři možnosti. Buď jse natolik vzdálení od nepřátel, že si stihnete dobít Manu za boje, nebo vezmete nohy na ramena, za rohem si ji dobijete a vrátíte se. Nebo popadnete zbraň a "doděláte" nepřátele ručně. Je všeobecně známo, že Mág to nemá ze začátku lehké, takže, hrajete-li za něj, budete to mít krušné a budete hodně utíkat z boje. Ale je také pravda, že ke konci hry, si na mága 6. úrovně troufne málokdo.

Pár rad na závěr
Pokud jste opravdu slabí, a potřebujete dostat nějaké suroviny, ale třeba i zkušenosti nebo potřebujete projít přes místo které je chráněné hejnem nepřátel se kterými si neporadíte, neváhejte je vyprovokovat a dovédst k nějaké civilizaci kde už si s nimi poradí. Jakmile se na ně nějaká stráž vrhne a nepřátelé si vás přestanou všímat a začnou se starat o stráže, zaútočte ze zálohy a zkuste si vydělat nějaké zkušenosti. Tato taktika se vám opravdu hodí ze začátku hry.

Lákání nepřátel
Pokud jste se setkali s nějakou skupinkou nepřátel, kteří jsou ovšem příliš silní a dohromady vás rozpráší běhěm okamžiku, není nic jednoduššího než se s nimi vypořádat postupně. Stačí opatrně postupovat a vždy nalákat jen jedno zvíře ( Zvířata která se za vámi zanedlouho rozeběhnou jdou rozeznat podle "výhružných reakcí" - většinou zvuky podráždění a opakující se pohyby např. Bloodfly začne vydávat intenzivní bzukot a pomalu se začne vznášet a klesat.)